سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس تهران

سمپوزیوم چیست؟

بنا برتعاریف اولیه سمپوزیوم، گردهم‌آیی تخصصی در راستای برگزاری سخنرانی، بحث و گفتگوهای گروهی درباره‌ی موضوع‌های ویژه و از پیش تعیین شده، پیرامون جستارهای علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و… است. مهمترین ویژگی سمپوزیوم، جزئی‌نگری و رسیدن این گردهمایی تخصصی به نتیجه است. نتیجه‌ای که حول یک موضوع خاص شکل می‌گیرد و به فرجام می رسد. در سمپوزیوم هیچ یک از جزئیات نادیده گرفته نمی‌شوند و تلاش بر این است که از کلی‌گویی به یک نگاه جزئی نگر رسید، تا با این نگاه تخصصی نتیجه‌ی مورد نظر سمپوزیوم حاصل گردد.

 

سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس چیست؟

اکبر جلیلی، بنیانگذار و رئیس این سمپوزیوم و مدیرعامل مؤسسه‌ی هنری هووای، از اوایل سال۱۳۹۳ به تحقیق، مطالعه و آسیب شناسی طراحی صحنه و لباس در تئاتر، سینما، موسیقی، عکاسی و فضای شهری پرداخت و جشنواره‌ها و سمپوزیوم‌های بین‌المللی را رصد نمود، با طراحان، هنرمندان و اساتید به نام داخلی و بین‌المللی گفتگو و مشاوره نمود تا به طرحی جامع در رابطه با اجرای آن در مقیاس بین‌المللی برسد، سرانجام در سال ۱۳۹۴ بنیان اولیه‌ی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس را بنا نهاد.

اکبر جلیلی که معتقد است در فریم به فریم زندگی انسان طراحی صحنه و لباس نقشی اساسی می‌تواند داشته باشد و حتی در رویاهایمان نیز طراحی صحنه و لباس وجود دارد، کمبود توجه به این رشته را درک و با یک برنامه‌ریزی ۵ ساله برای شروع اقدام به مقدمات برگزاری این رخداد بزرگ فرهنگی نمود، و طبق این برنامه‌ی ۵ ساله تصمیم گرفت، در سال اول تئاتر، سال دوم سینما، سال سوم عکاسی، سال چهارم موسیقی و سال پنجم طراحی فضاهای خاص به سمپوزیوم افزوده شوند.

سرانجام نیز اقدامات قانونی برای اخذ مجوز از طریق مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت پذیرفت و مجوز به شماره‌ی ۳۳۷۹۳/۹۴ صادر شد.

عنوان این رخداد فرهنگی به فارسی:

سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران

و به انگلیسی:

Tehran International Symposium of Scene designe & Costume

نام‌گذاری شد، و سایت این رخداد” tisscd.com ”   مشخص شد. ولی پس از پایان دوره‌ی دوم و با توجه به گسترش روزافزون این رخداد فرهنگی، اکبر جلیلی نام: “theRhyton.com” را برای سایت رسمی سمپوزیوم انتخاب و تمام فضاهای مجازی و اطلاع رسانی سمپوزیوم را به این نام تغییر داد.

سمپوزیوم، در سال اول برگزاری فاقد نشانه‌ای خاص بود، اما برای دوره‌ی دوم، نام خاص ”  ریـتـون  ” و با شکل حیوانی        ”  مـاهـی  ” برای این رخداد فرهنگی و هنری توسط اکبر جلیلی و با مشورت اساتید انتخاب و ثبت شد، این ریتون خاص، توسط اکبر جلیلی و فاطمه اشرف و بر اساس معیارهای طراحی ریتون‌های باستانی و نگاهی مدرن به ریتون و ماهی که مفهوم طراحی، حرکت، فضا و درام در آن حضور دارند، طراحی و توسط خانم مریم قجری ویرایش نهایی صورت گرفته و به شکل لوگو طراحی و نماد رسمی سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس شد.

 

هدف از برگزاری سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس چیست؟

سمپوزیوم بین‌‍‌المللی طراحی صحنه و لباس قصد دارد تا به کمک برنامه‌های خود و تدوین و تدقیق نگاه آکادمیک و جهانی بر طراحی صحنه‌ی ذوقی و سلیقه ای و نیز رسیدن به یک نگاه علمی و اندیشه‌ای در طراحی صحنه و لباس برای هر اثری که دارای درام باشد، بتواند در پیشبرد طراحی صحنه و لباس قدمی مثبت بردارد، به نحوی که بهترین طرح برای اجرای اثر و صحنه سازی با رعایت معماری سالن تئاتر، بهترین طرح برای یک کنسرت موسیقی با رعایت تمام عوامل مؤثر برآن، بهترین طرح برای یک فریم عکس، بهترین طرح برای فضاهای خاص و نیز بهترین طرح برای هر اثر سینمایی با رعایت تمامی عوامل مؤثر و مهم را به خط مقدم فعالیت‌های فرهنگی و هنری که توسط هنرمندان حرفه‌ای و نوظهور و همچنین عموم مردم تجربه می‌شود را به نمایش بگذارد.

بخش‌های رقابتی ویژه با رویکردهای خاص، سخنرانی‌، سمینار، کارگاه‌های آموزش همراه با برگزاری نمایشگاه‌‌های هدفمند، با پلت فرم‌های بین‌المللی برای پیشبرد این اهداف و پیشرفت خلاقیت، همراه با تعاملی سازنده بین هنرمندان و دست‌اندرکاران این رشته‌ی هنری و کمک به نوآوری و همکاری‌های آینده در جوامع بین‌‍‌المللی از چشم‌اندازهای سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس می باشد.

سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس قصد دارد به توانمندسازی هنرمندان و دست‌اندرکاران این رشته‌ی مهم هنری بپردازد و به کمک طراحان، هنرمندان و معماران که می‌توانند الهام بخش زندگی و آموزشی برای مخاطبان باشند، به جایگاه مهم عنصر طراحی در زندگی اشاره نماید.

سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس تلاش می‌کند تا طراحی را به عنوان یک فرم هنری مرتبط با ایجاد محیط‌های فعال عملکردی که فراتر از صرفا تزئینی و یا زیبایی اما هیجانی است، در جایی که طراحی می‌تواند تلاش، سوال، استدلال، تهدید، و یا یک عامل تغییر یا تحریک بین چندین رشته‌ی هنری، برای جستجوی رویکردهای جدید و دیدگاه های جدید باشد را سامان ببخشد.

سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس در بستر سایت خود نیز امکانات فراوانی را تدارک دیده است که محلی مناسب برای مطالعه و تحقیق در این رشته‌ی هنری خواهد بود، این امکانات در زمینه‌های تحقیقاتی، پژوهشی، خبری، تاریخی، تحلیلی، آموزشی، نمایشگاهی و …  می‌باشند که افتتاح آن‌ها بی‌شک منبع مناسبی برای تمام علاقمندان خواهد بود.

سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس می‌تواند به عنوان یک رخداد مهم در حیطه‌ی طراحی صحنه و لباس در جهان تلقی و محلی برای تعامل هنرمندان و طراحان بزرگ این رشته‌ی هنری شود و نیز با برنامه‌ریزی درست می‌تواند هم‌رده‌ی رخدادهای بزرگ فرهنگی و هنری، همچون اسکار، کن، ونیز، برلین، پراگ و … باشد با این ویزگی منحصر به فرد که سمپوزیوم محفلی تخصصی است و کمبود چنین رخداد تخصصی با این ویژگی‌ها کاملا ملموس است، با این تفاسیر دور از دسترس نخواهد بود که نشان ویژه‌ی سمپوزیوم بین‌المللی طراحی صحنه و لباس ” ریتون ” می‌تواند به عنوان یکی از جوایز مهم و حتی مهمترین جایزه‌ی جهانی طراحی صحنه و لباس در جهان قلمداد شود و دریافت این جایزه از سوی طراحان صاحب‌نام و نوظهور اعتباری دوگانه به سمپوزیوم و هنرمندان ببخشد.