دومین دورهی این رخداد بزرگ فرهنگی و هنری با یک سال تأخیر و خرداد سال ۱۳۹۶ به طور رسمی آغاز به کار کرد، با آغاز به کار رسمی دورهی دوم، خانهی تئاتر ایران به عنوان اولین حامی، اعلام آمادگی نمود و در مردادماه ۱۳۹۶ در نشستی دوجانبه، تفاهمنامهی همکاری خود را با این سمپوزیوم به امضا رساند.
اصغر همت، مدیرعامل خانه تئاتر ایران و اکبر جلیلی رئیس سمپوزیوم بینالمللی طراحی صحنه و لباس، به منظور ایجاد گسترش، همفکری و همکاریهای فیمابین این تفاهمنامه را منعقد کردند.
در این نشست که در محل خانهی تئاتر برگزار شد، اکبر جلیلی، با اشاره به اهداف سمپوزیوم گفت: با توجه به اینکه سال گذشته و در دوره اول، برخی از نهادها و ارگان ها قول همکاری داده بودند، خانه تئاتر از سمپوزیوم حمایت کرد و به عنوان اولین حامی رسمی کنار ما بودند. در این تفاهم ما بر عملکرد رو به جلو و با کیفیت سمپوزیوم و تبادل اطلاعات با خانه تئاتر تاکید خواهیم داشت.
اصغر همت نیز در این جلسه اظهار کرد: این اتفاق، گامی بزرگ و حرکتی قابل ستایش است و خانه تئاتر در حد توان از این رخداد فرهنگی و هنری حمایت خواهد کرد.
در ادامه رئیس سمپوزیوم، شورای سیاست گذاری دورهی دوم را در مهرماه ۱۳۹۶ معرفی نمود:
حسن معجونی، بازیگر، طراح و کارگردان و سرپرست گروه تئاتر لیو، طاها ذاکر، طراح گرافیک و مدیر هنری، فرزاد معافی غفاری، طراح صحنه، پژوهشگر و مسئول کمیته آموزش انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر، فریبرز قربانزاده، طراح صحنه و رئیس هیأت مدیرهی انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر و اکبر جلیلی طراح صحنه و لباس و رئیس سمپوزیوم، سیاستگذاری دومین دوره از این سمپوزیوم را برعهده داشتند.
پس از آن، اکبر جلیلی، رئیس سمپوزیوم با اعلام اسامی شورای علمی گفت: در این دوره سعی داریم تا اعضای شورای علمی از اساتید، صاحب نظران و فعالان عرصه طراحی صحنه و لباس باشند و بر اساس همین معیار با صحبتها و جلسات متعددی که با اساتید این رشته ها برگزار شد؛ دکتر نورایر ناظاریان؛ طراح صحنه و داخلی و دانشیار دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشکدهی هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی، مهندس رضا مهدیزاده؛ طراح صحنه و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر، جناب آقای سینا ییلاقبیگی؛ مدرس و طراح صحنه و نور و سرکار خانم گلناز گلشن؛ طراح لباس و مدرس دانشگاه هنر، به عنوان شورای علمی دومین دورهی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس انتخاب شدند.
با مشخص شدن شورای علمی دومین دورهی سمپوزیوم، کار تنظیم فراخوان به طور رسمی و زیر نظر شورا آغاز و سرانجام در اسفند ماه ۱۳۹۶ فراخوان دورهی دوم به صورت رسمی در اختیار رسانهها قرار گرفت.
پس از انتشار رسمی فراخوان دومین دوره، اکبر جلیلی، رئیس این سمپوزیوم، بیان نمود که: این دوره از سمپوزیوم با نگاهی پژوهش محور با برگزاری نشستهای علمی تخصصی با حضور اساتید طراحی صحنه و لباس ایران از جمله: بهرام بدخشانی، امیر حسین قدسی، پیام فروتن، رعنا امینی، مریم نعیمزاده، علاالدین پژهان، رضا مهدیزاده و کیوان مقدم، همراه با نمایشگاهی از آثار اساتید و دانشجویان طراحی صحنه ولباس برگزار خواهد شد. همچنین در بخش رقابتی این دوره از سمپوزیوم، بهترین طراح صحنه، بهترین طراح لباس و بهترین کارگردان در تعامل با طراح صحنه و لباس در تئاتر، فیلم کوتاه و فیلمهای بلند سینمایی سال ۱۳۹۶ معرفی میگردند و شرکت در تمامی برنامههای دومین دورهی سمپوزیوم بینالمللی طراحی صحنه و لباس تهران برای علاقه مندان آزاد میباشد.
با اتمام زمان فراخوان دومین دورهی سمپوزیوم، با توجه به آثار رسیده، مشخص شد که سمپوزیوم با استقبال قابل توجه طراحان صحنه و لباس روبهرو شده است و این خود نشان از جایگاه مهم یک رویداد کاملا تخصصی در بین طراحان صحنه و لباس است، لیست آثار رسیده به دبیرخانه گواهی بر این ادعاست، چرا که به جرأت میتوان گفت بهترین آثار سینما و تئاتر ایران در این لیست جای دارند و این خود اعتبار دومین دورهی سمپوزیوم را دو چندان می کند.
لیست فیلمهای سینمایی راه یافته به دومین دوره سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران عبارتند از:
ایتالیا ایتالیا، انزوا، برادرم خسرو، بیست و یک روز بعد، تابستان داغ، پرویز، خاطرات اسب سیاه، خفگی، خوب بد جلف، رگخواب، زیر سقف دودی، ساعت ۵ عصر، سد معبر، َشنِل، کارگر ساده نیازمندیم، مالاریا، نگار، نهنگ عنبر، ویلاییها و فروشنده (برندهی اسکار بهترین فیلم خارجی).
لیست تئاترهای راه یافته به دومین دورهی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران عبارتند از:
اپرای عروسکی مولوی، اپرای عروسکی خیام، اپراتور نسل چهارم، اما اگر حالا باشه تو دی ده، بلافیگورا، به طرز غریبی، پسران تاریخ، چریکه ته وار، درباد، دایک، دکلره، دل در کدام سوی سینه است، روزی میبایست میمیمرد، سرآشپزپیشنهاد می کند، سوی کابل، سلولهای حرام، شب دشنههای بلند، سلام و خداحافظ، شرقی غمگین، طپانچه خانم، فعل، کلنل، کارد ترنج زولیخا، کور رنگی، مداربسته، مضحکهی غریب، نوک مگسک زیر دشمن، نیلوفر و نفت، ولپن، هفت عصر هفتم پاییز، هدیه آسرار آمیز، هفتواد، بوی خواب و شوایک
لیست فیلمهای کوتاه راه یافته به دومین دورهی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران عبارتند از:
ارباب، تنازع، چله نشین، خواب گردها، دختر درمیان اتاق، در انتظار ج، در پیکر، رِوِرانس، فاش، مارلو، مداربسته، وقتی همه خوابیم، هایلایت
هرکدام از آثار فوق دارای جوایز متعدد داخلی و بینالمللی از جشنوارههای مختلف میباشند و وقتی صاحبان چنین آثاری، سمپوزیوم بینالمللی طراحی صحنه و لباس را به عنوان یک رویداد تخصصی انتخاب و اثر خود را در این رویداد شرکت میدهند، میتوان به آینده امیدوارتر بود.
در ادامه و همزمان با افتتاح رسمی دومین دورهی سمپوزیوم که هفتم اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ در خانهی هنرمندان ایران برگزار شد، از پُستر رسمی این دوره با طرحی از طاها ذاکر، از طراحان به نام ایرانی، رونمایی و برنامههای دومین دوره رسما آغاز به کار کردند. مطابق برنامه هر روز یک نشست تخصصی، همراه با نمایشگاهی از آثار دانشجویان در محل خانهی هنرمندان ایران برگزار و با استقبال خوب مخاطبان روبه رو شد.
همزمان با این برنامهها هیئت محترم داوران که توسط رئیس سمپوزیوم و با همفکری شوراهای محترم انتخاب شده بودند در حال مشاهدهی آثار رسیده به دبیرخانه و تحلیل و بررسی این آثار جهت انتخاب برگزیدگان هر بخش بودند.
هنرمندان گرانقدر: باران کوثری، کاوه سجادی حسینی، ناصح کامگاری، مجید لیلاجی و گلناز گلشن، داوری دومین دورهی سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس تهران را در سه بخش، فیلمهای سینمایی، تئاتر و فیلم کوتاه بر عهده داشتند.
با پایان یافتن داوری آثار و پس از جمعبندی هیأت محترم داوران دومین دوره سمپوزیوم سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس تهران، نامزدهای این رخداد فرهنگی و هنری در سه بخش، فیلمهای بلند، تئاتر و فیلم کوتاه معرفی شدند.
نامزدهای بهترین طراحی صحنه برای فیلم های سینمایی:
کیوان مقدم، برای فیلم « فروشنده »
مهدی موسوی، برای فیلم « ویلاییها »
شهرام علیدی، برای فیلم « خاطرات اسب سیاه »
محسن نصراللهی، برای فیلم « خفگی »
نامزدهای بهترین طراحی لباس برای فیلم:
سارا سمیعی، برای فیلم « فروشنده »
مه لقا ناقد، برای فیلم « ویلایی ها »
شهرام علیدی، برای فیلم « خاطرات اسب سیاه »
مارال جیرانی، برای فیلم « خفگی »
نامزدهای بهترین تعامل کارگردان با طراح لباس و طراح صحنه برای فیلم:
اصغر فرهادی، برای فیلم « فروشنده »
منیر قیدی، برای فیلم « ویلاییها »
فریدون جیرانی، برای فیلم « خفگی »
نامزدهای بهترین طراحی صحنه برای تئاتر:
ساسان پیروز، برای نمایش « فعل »
رضا مهدیزاده، برای نمایش « بوی خواب »
امیرحسین دوانی، برای نمایش « کور رنگی »
امیر حسین دوانی، برای نمایش « هفت عصر ، هفت پاییز »
اشکان خیل نژاد، برای نمایش « پسران تاریخ »
نامزدهای بهترین طراحی لباس برای تئاتر:
مریم نورمحمدی، برای نمایش « پسران تاریخ »
هدی اربابی، برای نمایش « فعل »
بهروز غریبپور و مرضیه نادری، برای اُپرای « خیام »
نامزدهای بهترین تعامل کارگردان با طراح لباس و طراح صحنه برای تئاتر:
محمد رضایی راد، برای نمایش « فعل »
اشکان خیل نژاد، برای نمایش « پسران تاریخ »
بهروز غریب پور، برای نمایش « اپرای خیام »
نامزدهای بهترین طراحی صحنه برای فیلم کوتاه:
کامیاب امین عشایری، برای فیلم « خوابگردها »
مسعود حاتمی، برای فیلم « تنازع »
مهدی رشیدی و کریم لکزاده، برای فیلم « دختری در میان اتاق »
نامزدهای بهترین طراحی لباس برای فیلم کوتاه:
رعنا امینی، برای فیلم « خوابگردها »
مسعود حاتمی، برای فیلم « تنازع »
مهدی رشیدی و کریم لکزاده، برای فیلم « دختری در میان اتاق »
نامزدهای بهترین تعامل کارگردان با طراح لباس و طراح صحنه برای فیلم کوتاه:
پویا نبی، برای فیلم « خوابگردها »
مسعود حاتمی، برای فیلم « تنازع »
کریم لکزاده، برای فیلم « دختری در میان اتاق »
نامزدهای بهترین پژوهش:
مژده علیزاده « بازتولید شیوههای درک و ترسیم فضا در نگارگری ایرانی بر روی صحنهی تئاتر »
فائزه باغانی « لزوم حفاظت و نگهداری از لباس های نمایش در ایران »
مصطفی مرادیان « بررسی نقش ماکت در طراحی صحنه تئاتر و سینما »
سرانجام در چهاردم اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، اختتامیه دومین دورهی سمپوزیوم بینالمللی طراحی صحنه و لباس تهران در سالن استاد جلیل شهناز، واقع در خانه هنرمندان ایران، برگزار شد.
این مراسم با حضور اساتید و چهرههای فرهنگی و هنری برگزار و به برگزیدگان ریتون سمپوزیوم و دیپلم افتخار اهدا شد.
در این مراسم، اکبر جلیلی، رئیس سمپوزیوم، ضمن تشکر از تمامی افرادی که این حرکت فرهنگی را همراهی کردند با تأکید بر حمایت مسئولین ذیربط، همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز هنرهای نمایشی و خانهی سینما در دوره های بعدی اظهار داشت: این سمپوزیوم همچون دوره قبلی کاملا مستقل برگزار شد و بجز همراهی خانه تئاتر دست یاری از سوی هیچ نهادی به سوی ما نیامد و درخواست دارم تا با توجه به استقبال خوب طراحان در آینده از حمایت همه جانبه بهره مند شویم.
هیئت داوران دومین دورهی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران متشکل از مجید لیلاجی، ناصح کامگاری، کاوه سجادی حسینی، گلناز گلشن و باران کوثری در بخشهایی از بیانه اظهار داشتند: تیم داوری دومین سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس تهران از برگزاری این رویداد خجسته که میکوشد گامی در انعکاس فعالیتها در زمینهی طراحی صحنه و لباس در سینما، تئاتر و فیلم کوتاه بردارد ابراز خرسندی مینماید.
در بخش دیگری از این بیانیه که توسط ناصح کامگاری قرائت شد، آمد: داوری فی نفسه امری نسبی است و حتی در تخصصیترین ارزیابی نیز مبتنی بر سلیقه است .آنچه مورد قضاوت و داوری ما قرار گرفت همه تولیدات تئاتر ، سینما و فیلم کوتاه نبود ، بلکه فقط بخشی از آثاری بودند که داوطلبانه در این داوری شرکت کرده بودند.
برگزیدگان دومین دورهی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تهران که موفق به دریافت ریتون سمپوزیوم، همراه با دیپلم افتخار شدند:
بهترین طراحی صحنه برای فیلم؛ شهرام علیدی « خاطرات اسب سیاه »
بهترین طراحی لباس برای فیلم؛ مه لقا ناقد « ویلاییها »
بهترین تعامل کارگردان با طراح صحنه و لباس برای فیلم؛ فریدون جیرانی « خفگی »
بهترین طراحی صحنه برای تئاتر؛ ساسان پیروز « فعل »
بهترین طراحی لباس برای تئاتر؛ مریم نورمحمدی « پسران تاریخ »
بهترین تعامل کارگردان با طراحی صحنه و لباس برای تئاتر؛ محمد رضاییراد « فعل »
بهترین طراحی صحنه برای فیلم کوتاه؛ کامیاب امین عشایری « خوابگردها »
بهترین طراحی لباس برای فیلم کوتاه؛ :مسعود حاتمی « تنازع »
بهترین تعامل کارگردان با طراح صحنه و لباس برای فیلم کوتاه؛ کریم لک زاده « دختری در میان اتاق »
بهترین پژوهش؛ مژده علیزاده « بازتولید شیوههای درک و ترسیم فضا در نگارگری ایرانی بر روی صحنهی تئاتر »
خسرو خورشیدی، ایرج رامین فر، شهرام کرمی، نادر مشایخی، محمد رضا دلپاک، ادنا زینلیان، امیر اثباتی، حمیدرضا نعیمی و رضا مهدیزاده، در کنار سایر هنرمندان، از جمله چهرههای حاضر در این مراسم بودند.